מדריך קצר לניהול גידולי כיסוי ושירות במערכות חקלאיות

ניהול cover crops "גידולי כיסוי", שנכון יותר לקרוא להם "גידולי שירות" כי הכיסוי הינו רק חלק מהשירותים שמעניק הגידול, כרוך במספר שיקולים להבטחת יעילותם ושילובם במערכות חקלאיות וגידולי-שדה במיוחד.

כדי לאמוד את היעילות של שיטות גידולי כיסוי ולבצע את ההתאמות הדרושות, יש לעקוב אחר שינויים בחומר האורגני בקרקע, ברמות חומרי ההזנה ובפרודוקטיביות הגידול לאורך זמן. יש להעריך באופן קבוע את ביצועי גידולי הכיסוי ואת מדדי בריאות הקרקע כדי לקבל החלטות ניהוליות מושכלות.

על ידי בחינה מדוקדקת של גורמים אלה והתאמת שיטות הניהול כך שיתאימו למערכות גידול ספציפיות ולתנאים סביבתיים, חקלאים יכולים לרתום את מלוא הפוטנציאל של גידולי כיסוי כדי לשפר את בריאות הקרקע, את הקיימות ואת העמידות לאתגרים סביבתיים. זאת תוך שיפור פרודוקטיביות הגידול וביסוס מערכות חקלאיות בנות קיימא.

להלן מספר שיקולים מרכזיים אותם יש לקחת בחשבון:

בחירת סוג ומין הגידול: בחר גידולי כיסוי בהתבסס על המטרות הספציפיות שלך, על האקלים המקומי ותנאי הקרקע. קח בחשבון את יכולתם של גידולי הכיסוי לשפר את מבנה הקרקע, לקבע חנקן, לדכא עשבים ולספק בית גידול לאורגניזמים מועילים. ערבוב מינים בגידולי כיסוי יכול לספק מגוון יתרונות, כגון מגוון ביולוגי מוגבר, כיסוי קרקע משופר ומחזור חומרים מזינים משופר. שקול מינים עם תכונות משלימות כדי למקסם את שירותי המערכת האקולוגית

שיטת הזריעה: עיתוי זריעת גידולי הכיסוי הוא קריטי כדי למקסם את היתרונות שלהם. זרע גידולי כיסוי לאחר קציר הגידול העיקרי או בתקופות מעבר כדי לנצל את המשאבים הזמינים ביעילות. שקול את שיטת הזריעה המתאימה כולל זריעה אווירית, בהתבסס על הציוד ותנאי השטח.

עיתוי הזריעה והסיום: גדל את גידולי כיסוי בזמן המתאים כדי למקסם את היתרונות שלהם ולהימנע מתחרות עם הגידולים העיקריים (Cash crops). קבע את תזמון הסיום האופטימלי כדי למנוע מגידולי כיסוי להפוך לעשב שוטה, או להתחרות על משאבים עם הגידול הבא.

מחזור גידול, יבול ואינטגרציה: שלב גידולי כיסוי במחזורי הגידול העיקרי, כדי לייעל את בריאות הקרקע ואת הפריון.  שקול כיצד לשלב גידולי כיסוי ברצף האופרטיבי ובאסטרטגיית מחזור הגידולים של המשק גם כדי לשבור מחזורי מזיקים ומחלות ולנהל עשביה ביעילות.

ניהול חומרי הזנה: נהל את דינמיקת חומרי ההזנה (מיקרו נוטריאנטים) של גידולי הכיסוי על-ידי בחירת זנים שיכולים לקשור ולמחזר חומרי הזנה ביעילות. יש לשקול דרישות הזנה של הגידול, מחזור זרעים והשפעות פוטנציאליות על הגידולים הבאים. חשוב ביותר לוודא יחס פחמן לחנקן (c:n ratio) מתאים לאורך כל מחזור הגידול ובעיקר במעבר בין גידול הכיסוי לבא אחריו. התאם יישומי דשן בהתבסס על תרומות גידול כיסוי לפוריות הקרקע וזמינות חומרי הזנה בשדה.

ניהול מים: שקול את ההשפעה של גידולי כיסוי על דינמיקת לחות הקרקע, כולל חלחול מים וניקוז, שימור מבנה הקרקע כדי להפחית את סיכון הסחף תוך הבטחת אוורור נאות. נהל את גידולי הכיסוי תוך מזעור תחרות צפויה במשאבי מים ולחות עם הגידול העיקרי (cash crop) ומיטוב יעילות השימוש במים.

ניהול עשבים שוטים: השתמש בגידולי כיסוי כאמצעי דיכוי עשבים באמצעות תחרות, אללופתיה והצללה. שלב אסטרטגיות כגון תערובות מינים מגוונות, כיסוי שאריות גידול וסיום בזמן כדי לדכא צמיחת עשבים ביעילות.

ניהול מזיקים ומחלות: הערך את השפעתם הפוטנציאלית של מיני גידולי כיסוי ושיטות ניהול על דינמיקת מזיקים ומחלות. יש לנטר בעיות מזיקים ומחלות בגידולי כיסוי וליישם אסטרטגיות ניהול מתאימות כדי למזער סיכונים.

ניהול שאריות: נהל שאריות גידול כיסוי כדי לייעל את הפירוק, הצטברות החומר האורגני בקרקע ומחזור חומרי הזנה. שקול שילוב שאריות, חיפוי פני שטח לשמירה על בריאות הקרקע ושיפור פרודוקטיביות הגידול. חשוב לוודא יחס פחמן לחנקן (c:n ratio) מתאים על מנת למזער תחרות על משאבים.

שילוב משק חי(Holistic grazing): שלב גידולי כיסוי במערכות משק חי לייצור מספוא, רעייה או כמקור מזון. נהל את עוצמת הרעייה ואת העיתוי כדי לאזן בין צרכי בעלי החיים לבין יתרונות הגידול ולהבטיח שילוב בר-קיימא.

שיקולים כלכליים: הערך את העלויות והתועלות הקשורות לכיסוי אימוץ גידולים, כולל הקמה, תחזוקה והחזרים פוטנציאליים על ההשקעה. שקול תמריצים ממשלתיים, תוכניות שיתוף עלויות והשפעות כלכליות ארוכות טווח על רווחיות החווה.

ניטור והסתגלות: עקוב באופן קבוע אחר ביצועי גידול הכיסוי, מדדי בריאות הקרקע ואינטראקציות הגידול כדי להעריך את היעילות ולבצע את ההתאמות הדרושות. התאימו את שיטות ניהול הגידול בהתבסס על תוצאות נצפות, תנאים משתנים ולקחים שנלמדו לאורך זמן. מדוד את משך ימי כיסוי האדמה והשווה למסר ימי הכיסוי בשיטות קונבנציונליות.

קרבון הצפון - מאמרים נוספים

מונולוג של חקלאי

מונולוג של חקלאי

לאחרונה השתתפתי בכנס שנקרא "חקלאות העתיד". האירוע כלל דיונים סביב חקלאות מתחדשת, בריאות הקרקע, שיטות חקלאות המפחיתות פליטת פחמן וכ"ו. למען האמת, זה היה אירוע

לקריאה נוספת »
נגישות